lauantai 7. marraskuuta 2009

Gua shaa kipuun

HUOM! Uusilla Voimaannuttava synnytys sivuilla on ladattavissa

"Gua sha -hieronta synnyttäjän apuna" ohje, jossa mukana myös vinkit lastojen ostamiseen.

***********


*muokattu 24.10.2014

Luulin, että olin jo aiemmin kirjoittanut tänne Gua sha:sta, mutta kun tarkistin asian niin huomasin etten ollutkaan.

Gua sha on vanha kiinalainen hoitomenetelmä, jota käytetään edelleen erilaisten vaivojen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Gua sha hoito lievittää tehokkaasti kipua, elvyttää aineenvaihduntaa, tasapainottaa kehon toimintaa ja lisää energiaa. Gua sha hieronnassa rapsutetaan öljyttyä ihoa luulastalla/-kammalla tai gua sha kivellä. Gua sha on helppo ja toimiva keino myös synnytyskivun lieventämiseen. Synnytyksen aikana tukihenkilö, doula tai kätilö voi kaapia synnyttäjän selkää luulastalla tai pyöreäreunaisella hillopurkin kannella.


Fish shaped Gua sha lasta

Ennen kaapimisen aloittamista iholle kannattaa laittaa öljyä. Sitten lastalla tai purkin kannella vedellään selkärangan molemmin puolin ylhäältä alaspäin  napakasti, mutta ei niin että sattuu. Lastaa/purkin kantta pidetään hieman vinossa. Selkärankaan kannattaa pitää väliä pari sormen leveyttä. Usein pelkkä kaapiminen riittää ja auttaa, jotkut haluavat vielä hieroa erikseen kohtia jotka Gua shan myötä alkavat punoittaa. Synnyttävällä naisella saattaa olla KOKO SELKÄ aivan punainen tai jopa sinertävä. :)

Sydänääni -lehdessä (3/2003) lukee näin:
"Hieronnan aikana iholle saattaa muodostua punainen kohta tiettyyn akupisteeseen. Ihon punertuminen kertoo hierojalle missä kipu on. Ihoa hierontaan, kunnes punaisen kohdan väri ei enää muutu."

"Synnytyskipuihin auttaa lantion seudun hierominen supistuksen aikana. Hieronta nostattaa iholle punaisia pisteitä, jotka synnytyksen edetessä siirtyvät alaspäin. Punainen piste on merkkinä kipeästä kohdasta ja kohdan hierominen lievittää supistuksen aiheuttamaa kipua."
(Kirjoittaja: Melina Haapala. Haastateltu: osastonhoitaja Agneta Westerlund)

Yläselän guashaus
- vapauttaa erityisesti oksitosiinia ja tuo hyvää oloa -> supistukset loppuvat tai alkavat kunnolla
- erityisesti silloin kun synnytys ei ole vielä kunnolla käynnissä, synnyttäjä haluaa levätä tai haluaa apua maidon nousuun

Alaselän guashaus
- auttaa erityisesti selkä kipuun ja tehostaa supistuksia

Kun odotin Annia kokeilimme Gua shaa vanhempieni luona sisarusteni kesken. Se oli todella jännää. Jokaisella oli omat punoitus kohtansa ja teimme niin, että hieroimme niitä yksittäisiä kohtia sormin sen jälkeen kun olimme ensin vedelleet purkin kannella. Välillä kaavimme kannella ja oli jännää huomata kuinka ne kohdat pikku hiljaa vaihtoivat väriä hieromisen myötä. Gua shaa voi siis tehdä muulloinkin kuin synnyttäessä. :) Esim. maidontuloakin voi Gua shalla auttaa, silloin kaapimis/hieromis alue on hartioissa.

Kokeilimme Gua shaa myös Annin synnytyksessä. Oli se ihan hyvä apu, mutta koin paremmaksi ihan perinteisen hieromisen käsin. Alaselkää piti hieroa todella kovasti, synnytyksen jälkeisinä päivinä se oli hirmuisilla mustelmilla hieromisen jäljiltä. :)

Lisää guashauksesta: guasha.com

Itse olen tilannut täältä:  www.guashashop.com

1 kommentti:

  1. Helsingissä Shiatsu-Guasha kurssi 6-7.3 ja 20.3.
    Koulutuksessa käydään läpi hoitaminen Shiatsun ja Guashan keinoin yhdistäen ne yhtenäiseksi hoitokokonaisuudeksi.

    Lisätiedot
    AKUVIRE
    Reijo Vepsäläinen
    www.akuvire.com

    VastaaPoista